Boka rum
Bokningskod
Ange bokningskod för att se ditt pris.
Boka

Gamla Teaterns Historia

Världens starkaste nykterhetsfäste

Nyttjad till lite av varje

På grund av att Östersund i hög grad saknade bra samlingslokaler och givetvis Godtemplarnas behov av att få hyresintäkter kom snart lokalerna att utnyttjas till både det ena och andra. Bland annat politiska möten. Här talade personer med skiftande ideologier som Hjalmar Branting och Sven Hedin. Så småningom flyttade teatern in men även brottning och boxning (!).
Teatern kom ganska snart in i huset sedan det tidigare Widénska teaterhuset vid Gränsgatan brunnit 1886. Den tid som nu följde kanske kan karaktäriseras som en storhetstid för teater.
Det här var innan spelfilmen gjort sitt intåg och teatern var mer eller mindre kontinuerligt fullsatt.I de turnerande teatersällskap som besökte Östersund under en period från 1886 fram till andra världskrigets utbrott 1939, finner man alla de namn som klingat i den svenska teaterhistorien för den tiden.
Som exempel kan nämnas Harriet Bosse, Gösta Ekman, Karl Gerhard, Anders Dewahl, Ernst Rolf, Jussi Björling, Inga Tidblad, Bullen Berglund, Georg Rydeberg, Thor Modéen och Zarah Leander. 
Under den tiden blomstrade teatern och rustades upp flera gånger. Bland annat installerades en ny ridå 1902, målad av finländaren C.E. Ohrling. En ridå som än idag pryder sin plats och i hög grad bidrar till att ge salongen dess speciella prägel.

Riksteater och lokalrevyerUnder 1950- och 60-talen var scenen spelplats för såväl riksteaterns uppsättningar som de lokalrevyer som spelats praktiskt taget varje år sedan 1900-talets början. När Storsjöteatern togs i bruk 1979 så flyttades all teaterverksamhet dit. Teatern blev därför Gamla Teatern. De följande åren innehöll många turer om vad som skulle hända med det anrika huset. Resultatet blev att teatern köptes för en krona av Jemtia som genomförde en omfattande totalrenovering och ombyggnad till hotell. Allt under överinseende av Jämtlands Läns Museum.

Hotell Gamla TeaternHösten 1992 öppnade Hotell Gamla Teatern i en helt ny skepnad. Med stil och känsla hade Gamlateatern fått en ansiktsupplyftning av sällan skådat slag. Numera visar Gamla Teatern upp 64 moderna hotellrum, konferenslokaler från 2- 450 personer samt två restauranglokaler. Gemensamt för hela huset är en härlig atmosfär med vackra unika lokaler där personalen bidrar med en stor bit av det som har gett Gamla Teatern ett gott rykte och många stamgäster.

Gamla Teatern tillhör sedan 2005 Best Western, en expansiv kedja där Gamla Teatern är Franchisetagare. GT har också starkt samarbete med bl.a. Jazz i Jemtland och Länsmusiken vilket gör att det kulturella arvet i hög grad lever vidare.

Allt går i cirklar...
Hösten 1998 stod IOGT i Östersund återigen som värd för Godtemplarnas Världskongress, denna gång hade de dock vuxit ur Gamla Teaterns lokaler. men de återvände ändå till Gamla Teatern med utställningar, Godtemplarmöten och nostalgiträffar.

Vem vet, om hundra år kanske nästa generation Godtemplare kommer på besök. Gamla Teatern finns säkert kvar med en ändå mer omfattande historia att berätta.


Den som lever får se...

Stefan Karlsson
VD
BWH(SM) hotels are independently owned and operated. ©2024 Best Western International, Inc.
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.